wtorek, 11 czerwca 2013

Paszteciki z ciasta francuskiego


Dzisiaj wrzucam na szybko przepis na przepyszne, przełatwe i przeszybkie paszteciki z ciasta francuskiego wypełnione farszem pieczarkowym;) 
Pierwszego dnia, zaraz po upieczeniu są bardzo kruche, następnego dnia mięciutkie - kto jak lubi;) Farsz można dowolnie modyfikować i wkładać w nie co tylko się chce - szpinak, parówki, ser itd... 
Można przegryzać na ciepło i na zimno...mniam! 
Polecam, są idealne ;)

Potrzebujemy:
-opakowanie ciasta francuskiego
-2-3 łyżki masła
-ok 300g pieczarek
-1 cebula
-1 jajko
-pieprz i sól


Co robimy?
Cebulę kroimy drobniutko i szklimy na złoty kolor na patelni na maśle;) Następnie dodajemy pieczarki najlepiej starte na tarce. Solimy, pieprzymy, możemy dodać jeszcze inne ulubione przyprawy;)
Ciasto francuskie wykładamy na blaszkę, kroimy w kwadraty, nakładamy farsz, brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i zaklejamy, a to na ukos a to na pół - jak kto woli;) na koniec widelcem przyciskami krawędzie - powstanie ciekawy wzorek a pierożki nie rozkleją nam się podczas pieczenia;) Ostatnią czynnością jaką wykonujemy jest posmarowanie pierogów rozmąconym jajkiem i włożenie blaszki do rozgrzanego piekarnika;) Pieczemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, w moim przypadku było to ok 15 minut w temp. 200 stopni.

Smacznego;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz